Jaap Hartman

Jaap Hartman (1950) kreeg zijn opleiding aan de academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam,waar hij les kreeg van oa. Arie Teeuwissen (beeldhouwen) en Gijs Voskuyl (tekenen).

Dit jaar zal Beeldentuin De Stegge extra aandacht besteden aan de werken van Jaap Hartman. Vanaf 16 juli 2010 zullen veel van zijn (levens)werken te zien zijn in de beeldentuin.

In Amsterdam studeerde hij onder leiding van professor Paul Gregoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Sinds 1978 woont en werkt Jaap Hartman weer in zijn geboorteplaats Woudrichem, waar hij vanuit de traditie zijn werk benadert.

Met de gedachte dat beeldhouwen werken in en met de ruimte is, hebben zijn figuratieve bronzen beelden een sterke arabesk, soms verstild, geabstraheerd maar altijd vanuit de menselijke maat (natuur).

Tijdens het werken op zijn atelier schuwt hij het experiment niet en 'bouwt' van binnenuit naar de buitenkant van het beeld waarbij met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal gezocht wordt naar de uiteindelijke vorm.